FAQ

Veel gestelde vragen

Wat is actieve koeling?

Bij actieve koeling wordt de warmtepompwerking omgeschakeld en wordt de warmte niet uit de bron onttrokken maar uit het afgiftesysteem. Hierdoor worden de ruimten gekoeld en de onttrokken warmte wordt door actieve  inzet van de compressor in de warmtepomp opgewaardeerd naar een warmere temperatuur welke net iets hoger ligt dan de temperatuur in de natuurlijke bron (aarde of buitenlucht). Zo kan de warmte door de bron worden opgenomen.  Tijdens dit koelproces wordt de warmte uit de te koelen ruimte getransporteerd naar de aarde om in de winterperiode weer te worden onttrokken voor verwarming.

wat is passieve koeling?

Passieve koeling wordt ook wel ‘ ‘’vrije koeling’ of Natuurlijke koeling’ genoemd en is wel 80% energiezuiniger dan koelen met een traditionele airco installatie van dezelfde koelcapaciteit.

Natuurlijke koeling is alleen mogelijk wanneer de te koelen ruimte warmer is dan de energiebron van de warmtepomp. Bij een aard-warmtepompsysteem wordt dan de grondwatertemperatuur overgedragen aan het vloerverwarmingssysteem waardoor de ruimte gekoeld wordt met de natuurlijke bron zonder dat de compressor in de warmtepomp actief geactiveerd hoeft te worden. Alleen de circulatiepomp voor het afgiftesysteem en de broncirculatiepomp hoeven hiervoor te draaien.  Tijdens dit koelproces wordt de warmte uit de te koelen ruimte getransporteerd naar de aarde om in de winterperiode weer te worden onttrokken voor verwarming. Erg energiezuinig dus.

warmteverlies

Het warmteverlies wordt berekend bij een buitentemperatuur van -10°C en een gemiddelde binnentemperatuur van 22°C. Het warmteverlies moet dus gezien worden als het maximale vermogen wat aan verwarming in de woning gerealiseerd kan worden. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kilowatt (kW).

Vrijblijvend advies

Vrijblijvend advies

  • Wilt u een adviesgesprek aanvragen of heeft u een specifieke vraag voor een van onze specialisten vul dan vrijblijvend het onderstaande formulier in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
>