Milkco

Milkco haalt warmte uit de melk voor verwarming van uw boerderij

Het Milkco systeem is een compleet ontwikkeld concept dat met een warmtepomp de warmte uit net gemolken koemelk omzet in gratis energie voor verwarmingen van boerderij en warmtapwater.
Tegelijkertijd koelt de warmtepomp de melk naar een bewaartemperatuur van c.a. 3°C.

Het systeem is leverbaar in verschillende groottes en wordt als één totaaloplossing geleverd.

Vanaf dag 1 kunt u al energie, dus geld besparen.

Besparing en daardoor terugverdientijd tussen de 4 en 8 jaar mogelijk.

Het Milkco-systeem levert een flinke besparing op energieverbruik en CO2 uitstoot. Goed voor uw portemonnee en voor het milieu.

Bij circa 1 miljoen liter melkproductie per jaar kan het Milkco-systeem u al gauw 4.500m³ aardgas reduceren wat een kostenbesparing van c.a. €3.000,- op jaarbasis oplevert.  Hierbij wordt de CO2 uitstoot met c.a. 8.000kg per jaar gereduceerd! Het Milkco-systeem koelt tevens de melk van 37°C naar een bewaartemperatuur van 3°C waardoor de traditionele koelmachine minder of helemaal niet meer hoeft aan te slaan.  Hierdoor is bij nieuwbouw, de traditionele koelmachine voor melkkoeling & een gasaansluiting voor verwarming van stal en woonhuis, veelal zelfs overbodig. Ook zijn er nog subsidie mogelijkheden. Naast de flinke energiebesparing kunt u dan ook rekenen op een snelle terugverdientijd tussen de 4 en de 8 jaar.

Beproefd concept, door de vakman eenvoudig te installeren

Om het Milkco systeem toegankelijk te maken voor de melkveehouders en onze vakbekwame dealers in deze sector, bieden wij een kant en klaar concept. Het systeem is leverbaar in verschillende groottes en wordt als één totaaloplossing geleverd. Zo hoeft niet elke installateur het wiel rondom de Milkco opnieuw uit te vinden en kan het systeem geserviced worden door een vakkundige installateur. Onze Enerso servicedienst bied hierin ondersteuning en kan hulp bieden waar nodig.

Hoe werkt het Milkco systeem?

U kunt het Milkco-warmtepomp-systeem  zien als een transportbedrijf welke de warmte uit de melk haalt en transporteert naar uw verwarmingssysteem.

De gemolken melk stroomt met 37°C uit de koe naar de melktank. Via een warmtewisselaar in deze warme-melkleiding  of via de standaard aanwezige wisselaar in de melktank, wordt de warmte uit de melk onttrokken waardoor deze wordt afkoelt van ~37°C naar ~3°C bewaartemperatuur. Tegelijkertijd wordt de onttrokken gratis warmte door de warmtepomp getransporteerd naar een hogere temperatuur en gebruikt voor warmtapwater en ruimteverwarming. Zelf uw woonhuis kan er mee verwarmd worden.

Koeltechnisch gezien zijn er twee aansluitmogelijkheden:

Milkco systeem warmtewisselaar

Milkco systeem aangesloten op warmtewisselaar

Milkco systeem direct

Milkco aangesloten direct op de melktank

Subsidies en financiering

Subsidie mogelijkheden in de vorm van KIA, EIA en duurzame warmte behoren tot de mogelijkheden.

De mogelijkheid van Groenfinanciering bij uw bank is tevens mogelijk met het Milkco systeem.

Overal toepasbaar:

Met Milkcosysteem is voor alle melkveehouders inzetbaar en maakt geen verschil tussen koeien- of geiten-melk. Voor zowel robotoptellingen als conventionele melksystemen bieden wij een passende oplossing.

Voordelen:

 • 1 systeem voor melkkoeling en verwarming van de stal en woonhuis
 • *Melk-koelmachine overbodig
 • *Aardgasaansluiting overbodig
 • 100% melk-warmteterugwinning
 • 100% energieterugwinning van Elektraverbruik t.b.v. melkkoeling
 • Terugverdientijd vanaf 6 jaar
 • Gasbesparingen van 3.000m³ ~ 7.000m³ mogelijk
 • Kostprijs verlagend
 • Lager vast recht/elektra-afzekering mogelijk
 • Energie neutraal
 • Overal toepasbaar
 • Verbetert de melkkwaliteit (Lager kiemgetal)
 • Fiscale voordelen  (EIA regeling  in sommige gevallen mogelijk, + bodemenergie)
Vrijblijvend advies

Vrijblijvend advies

 • Wilt u een adviesgesprek aanvragen of heeft u een specifieke vraag voor een van onze specialisten vul dan vrijblijvend het onderstaande formulier in.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
>