De Werking

HOE WERKT een warmptepomp?

Een warmtepomp transporteert warmte en is te vergelijken met een transportbedrijf. Het verplaatst warmte-energie uit de bron het gebouw in voor verwarming. Dit is een natuurkundig proces welke op gang wordt gehouden door een compressor. Om de compressor te laten draaien is elektra nodig en dit zal in de meeste gevallen ingekocht moeten worden. Het transport kost dus geld, maar de energie is gratis beschikbaar in de bron. Een verhouding tussen afgifte en opname kan zijn; 80% uit de bron en 20% energie uit het elektra-net, wat in totaal 100% energie aan warmte aan het gebouw afgeeft. 100% opbrengst voor slecht 20% kosten is een hoog rendement. Het rendement van de warmtepomp wordt uitgedrukt in Coefficient of Performance (COP). In dit geval is de COP-waarde dan 5 (100% : 20%).

 

werking warmtepomp

VAK-THEORETISCHE UITLEG warmtepomp

De warmtepomp is bestaat uit een gesloten systeem gevuld met een koelmiddel. Wanneer de warmtepomp draait, wordt het koelmiddel rond gepompt en verandert van gasvormig naar vloeistof en vice versa. Het gasvormige koelmiddel wordt aangezogen door de compressor welke het gas (lage temperatuur en druk) comprimeert naar een hogere druk en temperatuur (hoge druk persgas), vandaar circuleert het koudemiddel naar een warmtewisselaar, daar wordt het koelmiddel afgekoeld door het verwarmingswater wat circuleert aan de andere kant van de wisselaar.

Als het koelmiddel afkoelt, geeft het de warmte over aan het verwarmingswater en veranderd het koudemiddel in vloeistof (hogedruk vloeistof), deze vloeistof circuleert vervolgens naar het expansie ventiel welke de vloeistof injecteert van een hoge druk vloeistof naar een lage druk en temperatuur vloeistof welke door de warmtewisselaar van de bron loopt.

Aan de andere kant van de warmtewisselaar circuleert de bron, bijvoorbeeld de buitenlucht. De buitenlucht verwarmt dan de koude lage druk vloeistof waardoor het weer verdampt naar lagedruk gasvormig. Het gasvormige koelmiddel wordt vervolgens weer aangezogen door de compressor visa versa.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN WARMTEPOMP EN EEN KOELMACHINE?

Een warmtepomp en een koelmachine zijn in principe dezelfde apparaten. Zowel een warmtepomp als een koelmachine verplaatst warmte van een laag temperatuurniveau naar een hoger temperatuurniveau. Echter, het verschil zit hem in het doel van de apparaten en ontwerpdetails. Men spreekt van een koelmachine als het doel van het apparaat is om te koelen; men spreekt van een warmtepomp als het doel van het apparaat is om te verwarmen. Voor situaties waarbij met één apparaat zowel wordt gekoeld als verwarmd kan men beide termen gebruiken.

Vraag een offerte aan

Wilt u weten wat Enerso voor u kan betekenen? Vraag een offerte aan. Vul uw gegevens in en we nemen contact met u op.

Offerte aanvragen